
In 2018 verscheen mijn boek, De energietransitie: Naar een fossielvrije toekomst, maar hoe?, uitgegeven door Nieuw Amsterdam. Hierin ontleed ik de argumenten over de technische en financiële haalbaarheid. Zo werd het boek een nuchter geluid in een verhit debat vol vooringenomenheid, onjuiste argumentatie en preken voor eigen parochie. Het Financieele Dagblad nam het boek op tussen de aanraders, en de website Energeia oordeelde dat ik “een genuanceerd beeld” schets van de energietransitie. Maarten Boudry, de Vlaamse wetenschapsfilosoof, noemde De energietransitie “helder, genuanceerd, nuchter, wars van dogma’s en taboe”. Inmiddels is er een derde druk. | Bestel hier een exemplaar van De energietransitie.
Het ecomodernisme is een opkomende stroming van pragmatische milieubeschermers en armoedebestrijders. Ecomodernisten stellen dat we beter voor de natuur kunnen zorgen én welzijn kunnen verspreiden door innovatie in schone technologieën en verstandig beleid. In 2016 nam ik het initiatief voor een boek, waaraan ik werkte met zes andere journalisten. Ecomodernisme: Het nieuwe denken over groen en groei bevat essays over thema’s als energie, landbouw, biodiversiteit en ontwikkeling. “Een prikkelend boek, uitdagend”, oordeelde Trouw. “Verfrissend”, schreef New Scientist. Louise Fresco, voorzitter van Wageningen UR, noemde het boek “een belangrijke bijdrage aan de zo noodzakelijke dialoog over duurzaamheid”. | Bestel hier een exemplaar van Ecomodernisme.
Het boek Meer: Hoe overvloed de wereld juist duurzamer en welvarender maakt, uit 2020, kan worden gezien als het vervolg op Ecomodernisme, met deels dezelfde auteurs. Het is een oproep om de modernisering te omarmen als een manier om de wereld eerlijker en groener te maken. Ik schreef het hoofdstuk over energie: iets waarvan de wereld niet minder, maar méér nodig heeft om vooruit te komen. | Bestel hier een exemplaar van Meer.
En nu? Nu werk ik aan een nieuw boek. Om de zoveel tijd komt kernenergie naar voren als een oplossing voor klimaatverandering. Inderdaad wijzen klimaatwetenschappers en energie-experts op de voordelen die kerncentrales bieden voor een fossielvrije toekomst. Toch klinken er altijd bezwaren. In dit boek, dat in het najaar van 2021 zal verschijnen, zal ik aangeven hoe we het beste kunnen denken over de rol van kernenergie. | Wilt u op de hoogte blijven van mijn werk? Schrijf u hieronder in voor mijn nieuwsbrief.