
Waarom we niet bang hoeven te zijn voor kernenergie: De emoties & de feiten
Schoon! Modern! Spotgoedkoop! De eerste kerncentrales gaan open met klinkende beloftes. Het volk is betoverd. Maar: de industrie doet geheimzinnig. Afval belandt in zee. In Tsjernobyl ontploft een reactor. Kernenergie? Nee, bedankt! En dan, dan verandert het klimaat…
Waarom we niet bang hoeven te zijn voor kernenergie vertelt over de opkomst, ondergang en terugkeer van een onbegrepen energiebron. In een sprankelend verhaal ontrafelt Marco Visscher ons ongemak met de kracht uit het atoom. Wat blijkt? Bijna alles wat we denken te weten klopt niet.
Tijd voor duidelijkheid. Hoe gevaarlijk is straling? Wat doen we met het afval? Nieuwe vragen komen op. Was de evacuatie in Fukushima nodig? Waarom ergert Greta Thunberg zich aan voorstanders van kernenergie? En: wat is er eigenlijk mis met kernenergie?

De energietransitie: Naar een fossielvrije toekomst, maar hoe?
We staan voor een ongekende maatschappelijke verandering. Om de mondiale opwarming te stoppen, moet de uitstoot van CO2 drastisch omlaag. Daarom sluiten we kolencentrales en draaien we zelfs de gaskraan dicht. Hoe komen we dan aan voldoende, duurzame energie? Kan het wel met windmolens, zonnepanelen en warmtepompen? Blijven we toch gewoon gas gebruiken? Of biedt kernenergie een onverwachte uitkomst? Hoe haalbaar en betaalbaar is een fossielvrije toekomst?
Dit boek beschrijft wat de transitie inhoudt en schept helderheid in een verhit debat vol vooringenomenheid, onjuiste argumentatie en preken voor eigen parochie.
De energietransitie is een onmisbare bijdrage aan het denken over een van de grootste vraagstukken van de 21e eeuw.

Ecomodernisme: Het nieuwe denken over denken groen en groei
Een schoner milieu, meer natuur en welvaart voor iedereen? Het kan, met compacte miljoenensteden, hypermoderne landbouw en goedkope, betrouwbare CO2-vrije energie.
Ecomodernisme is een nieuwe, groeiende beweging van groene denkers en doeners. De aanhangers zijn optimistisch en pragmatisch. Ecomodernisten geloven in méér, niet in minder. Ze verlangen niet naar een leven in harmonie met de natuur, maar vinden dat de mens meer controle over de natuur moet nemen. Ze zien meer in kerncentrales en gentech dan in windmolens en biologisch boeren.
Ecomodernisme is een uitdagend boek, dat een opgewekte bijdrage wil leveren aan een verhit debat over klimaat, milieu en duurzaamheid.